Nie możemy dyskutować o włoskich obrządkach, nie mówiąc o żywności. Jest to ważna część włoskiego życia i ma prawo być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najprawidłowiej. W największym stopniu znanymi włoskimi daniami są makarony i pizza, ale dania kuchni włoskiej są niezwykle zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim regionie Włoch mowa. Kultowe potrawy włosko-amerykańskie pochodzą generalnie z południowej części kraju oraz wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów powie, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są w wielu przypadkach dumni z ich regionalnego dziedzictwa, tak jak i całego narodu.
Szczegół kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej oraz w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w dużym stopniu. Ludność Włoch była w historii dość uboga i musiała polegać na osiągalnych lokalnie artykułach spożywczych, aby utworzyć swoje przepisy kulinarne, wskutek tego wiele dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, makaron, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a też inne produkty, które Włosi byli w stanie sobie wyhodować bądź nabyć za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w szczególe na wykorzystaniu ogromnej jakości składników, a nie technikach gotowania, co przeciwstawi z francuską kuchnią, która silnie podkreśla technikę.
Prawdziwa włoska pizza Kraków
Których składników jesteśmy w stanie spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Tubylcze kuchnie mają oddziaływanie na klimat, geografię i historię. Dania słowiańskie i kiełbaski są legendarne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w historii częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Jedzenie w Toskanii odzwierciedla historię chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy robionej z resztek z innych dań oraz niedrogich jarzyn. Dużo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, w takim razie owoce morza są o wiele ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego aniżeli większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia i Sycylia są regionami kultowymi ze stosowania przepisów dotyczących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek i mątwy.